Gastvrije gewoontes

Gastvrije gewoontes
 
Wat is jouw meest gastvrije gewoonte? De deur voor klanten openhouden? Je voornaam zeggen als je de telefoon opneemt? Een snoepje bij de rekening doen? Misschien heb je eigenlijk geen idee? In dat laatste geval ben je niet de enige. 95% van de tijd vallen we terug op routines. Hartstikke handig. Want stel je voor dat elke dag opnieuw moest uitvogelen hoe je je moet aankleden. Of hoe je moet autorijden. Dan kwam er weinig uit je handen. Maar je echt bewust zijn van wat je doet? Dat lukt op de automatische piloot niet.
 
Ook bij gastvrijheid zijn automatismen ons natuurlijk niet vreemd. Door je meer bewust te zijn van je (on)gastvrije gewoontes kun je een groot verschil maken. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Gastvrijheid bestaat vaak juist uit kleine gebaren. Uit signalen die je klant het gevoel geven welkom te zijn. Bedenk voor jezelf of samen met je team een gastvrije routine. Hoe willen wij dat onze klanten bij ons gastvrijheid ervaren? 
 
Ik doel alvast een paar suggesties: 
•    Sta  op als er een klant binnenkomt.
•    Groet altijd met een glimlach, óók aan de telefoon.
•    Loop als het even kan met je gast mee naar de uitgang.
•    ….
 
Eén van mijn gewoontes is om als ik de telefoon oppak dit met een glimlach te doen. Degene aan de andere kant voelt en hoort dit. Niet dat ik chagarijnig bent, maar je wordt toch even gestoord in je werk, middagslaapje of gesprek. Glimlachen, een gewoonte waar ik elke dag op kan oefenen.
 
Ondernemend Netwerk Noordoost 3-2022 by OF