Gastvrijheid heeft, juist nu, meer woorden nodigWist je dat de Inuit in Canada en Groenland meer dan 50 woorden hebben voor sneeuw? Onvoorstelbaar toch? Je snapt het misschien beter als je weet dat veel van die woorden over de kwaliteit van sneeuw gaan. Zo zijn er speciale woorden voor zachte sneeuw, smeltende sneeuw en plakkende sneeuw voor het maken van iglo's.

Zoveel verschillende woorden voor één begrip geven je de mogelijkheid om nuances aan te brengen, en heel precies te zeggen wat je bedoelt. Ik zou het mooi vinden om 'gastvrijheid' ook zo te verfijnen. Want net als bij sneeuw is de ene gastvrijheid de andere niet.

Liefdevolle Gastvrijheid 💕
Beschrijft voor mij de kunst van luisteren naar je gasten. Horen wat hun verhalen en ervaringen zijn. En die serieus nemen. Dit type gastvrijheid erkent dat iedere gast uniek is, en dat hun verhalen ertoe doen.

Gezellige gastvrijheid 🥂
Hier bedoel ik mee: gastvrijheid die een warme, huiselijke sfeer creëert. Zorg dat je gasten zich niet alleen welkom voelen, maar onderdeel worden van de hechte gemeenschap die jullie met het bedrijf creëeren.

Inclusieve Gastvrijheid 🏳️‍🌈
Een actueel thema, dat wat mij betreft belangrijker is dan ooit. Let wel: het gaat hier over méér dan het delen van fysieke ruimte. Voor mij betekent inclusieve gastvrijheid dat iedereen welkom is. Dat kan alleen als je behalve je zaak óók je hart openstelt. En zo een veilige omgeving creëert, gestoeld op vertrouwen en acceptatie.

Verbindende Gastvrijheid 🫶
Geen inclusiviteit zonder verbinding. Gastvrijheid kan mensen dichter bij elkaar brengen. Bijvoorbeeld door je in te zetten als vrijwilliger bij een kerstdiner of een oprecht gesprek aan de stamtafel met iemand die je niet kent. Ik ben ervan overtuigd dat een gastvrije instelling zo helpt om verschillen te overbruggen, en elkaar beter te begrijpen.

Door gastvrijheid op deze manier te kleuren maken we niet alleen onze gasten blij, maar ook onszelf. En daarmee onze samenleving vriendelijker en saamhoriger. Mijn gastvrije woorden en wens voor 2024!

Column december 2023 in Netwerk Noordoost