De Pleats in Burgum blijft kansen zien

De Pleats in Burgum blijft kansen zien

Eelke en Geesje Duursma, zijn monter. "We waren een dag van slag toen de corona-maatregelen getroffen werden, maar besloten: "Welke gevolgen het virus ook heeft, wij blijven toekomstgericht denken." Twee dingen zijn voor de horeca-ondernemers van invloed: de mate van versoepeling van maatregelen en duidelijkheid omtrent de termijnen en regels. "Dat de horeca zeker tot 20 mei gesloten moet blijven is erg jammer," zegt Geesje Duursma na de persconferentie. "Wij willen graag weer aan de slag en onze gasten gastvrij ontvangen. Maar gezondheid gaat voor. De duidelijkheid neemt wel onzekerheid weg."

Versoepeling van de maatregelen
Qua versoepeling van de maatregelen hebben de ondernemers van De Pleats zich de afgelopen weken op het ergste voorbereid. "Hoe kunnen zowel gasten als ons personeel anderhalve bij elkaar vandaan blijven?" Daarover nadenken was één van de items op de klusjeslijst die Geesje en Eelke online hebben gezet voor hun personeel dat thuis zit met de NOW-regeling. Het heeft al veel vindingrijke ideeën opgeleverd.
De stamtafel is verbreed door er een tweede stamtafel tegen aan te zetten. "Door de vierkante vorm die zo ontstond kunnen er nu zes mensen met voldoende afstand tot elkaar aanschuiven." Er worden momenteel mooie houten bedieningskarretjes gemaakt waarmee het personeel straks een bestelling kan uitserveren. "Want het verminderen van het aantal contactmomenten zal essentieel blijven," redeneren Geesje en Eelke Duursma. Gastvrijheid en betrouwbaarheid blijven echter ook belangrijk. "Mensen komen in een horeca-gelegenheid voor de beleving. Of de serveerster het eten van de serveerwagen afhaalt of dat mensen het er zelf afpakken, gaat afhangen van de regelgeving."

Bestellen via de app
Bestellen en afrekenen kan straks mogelijk via een app. "Dat hoeft niet onprettig te zijn. Je kunt uitzonderingen maken voor gasten die het niet willen, maar bijvoorbeeld ook zo'n app aantrekkelijk maken met filmpjes die laten zien uit welke ingrediënten het gerecht bestaat of hoe het wordt bereid."
Mogelijk minder bedienend personeel dus in de toekomst, maar meer portiers en sanitairverzorgers die gasten aanwijzingen geven over te volgen regels en routes.
De verbouwing van De Pleats die voor komende zomer gepland stond, is naar voren geschoven. "We kunnen niet tweemaal achter elkaar dicht." Prettig is dat de nieuwe keuken die gerealiseerd wordt, ook meteen corona-proof is. "Groter, met voldoende ruimte voor afstand tussen de koks."

Coronaproof arrangementen
Op de corona-klussenlijst voor het personeel staat ook het checken van fiets- en wandelroutes in de omgeving. "De arrangementen die we met deze routes aanbieden zijn eveneens corona-proof." Mogelijk krijgt het terras een grotere rol. "Misschien dat gasten buiten zitten in de toekomst ervaren als veiliger en prettiger."
Hoop voor de toekomst hebben Geesje en Eelke zeker. "Het coronavirus vraagt veel: wekenlang gaan de kosten door en staan de inkomsten op nul. Maar mogelijk dat het coronavirus in de toekomst ook kansen biedt. Als mensen niet naar het buitenland kunnen, heeft Friesland hen veel te bieden. Ook met het aanbieden van streekproducten is Friesland al ver. Met het oog op het milieu vinden mensen dat straks waarschijnlijk nog belangrijker."

Caroline van den Donker Actief Actief editie 22 april 2020