Congres Guests on Earth

Op 24 en 25 november organiseerde Hogeschool Stenden in samenwerking met hun researchgroep AIHR (Academy of International Hospitality Research) het congres ‘Guests on Earth’. Diverse topsprekers vertelden over het thema duurzaamheid. Professoren uit binnen- en buitenland gaven lezingen over hoe de hospitality sector om kan gaan met duurzame uitdagingen. Daarnaast vertelden ondernemers met veel ervaring op het gebied van duurzaamheid over hun visie op duurzaamheid en het in de praktijk brengen hiervan.

Geesje Duursma gaf een lezing over het in de praktijk brengen van duurzaamheid bij lokale restaurants. Als voorbeeld gebruikte ze haar eigen restaurant De Pleats, een van de 10 restaurants in Nederland met een Green Key certificering. Voedselverspilling is bij restaurants een probleem. Om voedselverspilling te verminderen heeft De Pleats een 0-meting gedaan om te kijken hoeveel voedsel terug komt uit het restaurant en hoeveel in de keuken weggegooid of hergebruikt wordt. Dit is gemeten voor wortelen, frites en stokbrood omdat deze producten het meeste weggegooid worden.
Het blijkt dat per jaar al snel honderden kilo’s aan voedsel weggegooid wordt. Voor de productie van voedsel is veel water nodig. Per jaar wordt 310 kilo stokbrood weggegooid (doorgerekend naar de periode van de nulmeting). De totale watervoetprint van deze 310 kilo stokbrood is 498480 liter water. Naast voedsel verspilt men dus ook veel water. Na interventies wordt er een nieuwe meting gedaan om te kijken hoeveel de voedselverspilling is teruggedrongen.

Watervoetprint van verspilde producten
Ook vertelde Geesje over de BOBtail, een door haar ontwikkelde alcoholvrije cocktail. De BOBtail is een alternatief voor de vele alcoholische dranken op de markt en moet overconsumptie van alcohol terugdringen. De studenten Shirley Verkade en Jonathan van Driel presenteerden hun onderzoek naar de BOBtail. Met de smaakkubus van Peter Klosse ontwikkelden ze een ideale nieuwe smaak voor de cocktail, de BOBjito. Voor alle gasten van de conferentie was er een BOBjito, tijdelijk omgedoopt tot de Stenden Stirred, gesponsord door De Pleats.