Training gastvrijheid Dokkum en Moddergat

Op 18 oktober en 9 november gaf Geesje Duursma een gastvrijheidstraining aan havenmeesters en brugwachters uit Dokkum, medewerkers van het Toeristen Informatie Punt en Admiraliteitshuis Dokkum en medewerkers van 't Fiskershúske uit Moddergat.

Het eerste deel van de training op 18 oktober werd in Dokkum gegeven. De deelnemers aan de training kregen theorie over gastvrijheid en over de guest journey, de route die de gast aflegt van de oriëntatie tot en met het moment dat de gast weer weggaat. Ook konden de gastheren en gastvrouwen situaties oefenen met een trainingsacteur. De geleerde theorie werd zo in de praktijk gebracht.

Het tweede deel van de training werd gehouden in De Pleats, het restaurant van Geesje Duursma. Dit deel bestond uit drie workshops. Karin Veldhuizen van Watersportcamping Heeg gaf een workshop over het bedenken van creatieve concepten en het toevoegen van beleving. Geesje Duursma liet de deelnemers nadenken over het aangaan van samenwerkingen en het bedenken van arrangementen. Beide workshops leverden veel nieuwe ideeën op, sommige ideeën bleken ook eenvoudiger toepasbaar dan eerst gedacht. De derde workshop bestond uit het spelen van het gastvrijheidsspel. Dit was de eerste keer dat het spel, ontwikkeld door marketeer Ben Vloon en art director Aad van Altena, gespeeld werd. De sfeer zat er goed in en er werd goed gediscusseerd over de gastvrijheidsstellingen. Afsluitend werd er onder het genot van een high tea geëvalueerd. 

De training vormde het slotstuk van het project Wetterfront Dokkum. De gemeente Dongeradeel heeft fors geïnvesteerd in infrastructuur. Nu de bereikbaarheid op het water veel beter is moeten gasten natuurlijk wel warm ontvangen worden. De gastheren en gastvrouwen zijn weer klaar om heel wat gasten te ontvangen.