Heel Friesland Gastvrij

Heel Friesland gastvrij 

Hebt u dat ook? U kijkt naar ‘Heel Holland Bakt’ en denkt: ‘dat kan ik ook’.
Mooi dat beroepsbakker Robert van Beckhoven dan terloops meldt
dat de professionele bakker dit taartje niet één, maar vijfhonderd keer
maakt. Perfectie is daarbij de verwachting en morgen volgt een nieuwe
ronde van vijfhonderd dito taartjes.
Een amateur komt met veel oefenen en goede recepten een heel eind.
Zo ontstaan er thuisbakkerijtjes en in de kookhoek komen we steeds vaker
het thuisrestaurant tegen. ‘Koken is de uit de hand gelopen hobby’,
hoor je de gastheer of gastvrouw dan aan de kop van de tafel vertellen.
Vertaal je het Franse woord amateur, dan kom je uit bij liefhebber en
met liefhebberij begint het. Maar dan is er nog een weg te gaan om tot
vakmanschap te komen. Kijk naar de gastvrijheidseconomie, daar zijn
we vaak nog goedwillende amateurs. De liefhebberij komt uit het hart,
maar in handelen zijn we vaak onbewust onbekwaam. Iets nog niet
kunnen, is niet zo erg, maar wat als je je er niet van bewust bent dat je
wat had móeten kunnen? Gastvrij zijn lijkt makkelijker dan het is.
Neem het voorbeeld van de schrijver, als hij vertelt dat hij aan een
boek bezig is, krijgt hij vaak te horen: ‘ik wil ook nog een keer een boek
schrijven’. De amateurschrijver is zich niet bewust van wat het schrijven
van een boek inhoudt.
Andersom is het ook zo. Onlangs zei een gast in mijn bedrijf: ‘Wat gaat
het je allemaal makkelijk af.’ De gast zag mij als een natuurtalent, maar
besefte niet dat ik met mijn 25 jaar horeca-ervaring al heel wat heb kunnen
oefenen op mijn gastvrije vaardigheden.
De amateur die ‘nog een keer’ een boek wil schrijven, zegt ‘onbewust
bekwaam’ heel tre#end wat vakmanschap behelst: nog een keer en
nog een keer en nog een keer.
We kijken met zijn allen naar ‘Heel Holland Bakt’. We duiken massaal de
keuken in om lekkernijen te bakken. ‘Heel Holland Bakt’ inspireert. Door
het tv-programma is er zelfs een groei van aanmeldingen voor de opleiding
banketbakker. ‘Heel Holland Meer Banketbakkers’, dat is het e#ect.
Waar ik van droom? Dat we een variant maken voor een generatie gastvrije
Friezen. Een programma waarin amateurs leren van professionals,
horeca-ondernemers zijn de voor de hand liggende deelnemers, maar
ik zie ook mogelijkheden voor de mensen in de Friese bibliotheken,
tandartspraktijken en sportkantines.
Met ‘Heel Friesland Gastvrij’ geven we Friesland
een boost van ‘niet weten’ naar bewust vaardig,
dat moet lukken denk ik in 9 afleveringen.
En daarna? Heel Friesland klaar? Oefenen maar

(mijn vaste column OF april 2020)