Gastvrijheid, een kleurenspectrum

“Doe maar groen”, zei ik tegen mijn moeder. ‘ ? Er zijn wel 80 soorten groen,
een spectrum aan kleuren’, reageerde mijn moeder.
Mijn moeder schildert al van jongs af aan. Ze heeft vroeger lessen gevolgd en in de afgelopen jaren schilderde ze regelmatig bij clubs. Ze weet veel van kleur en over de rol van schakeringen nog wel het meest. Die geven diepte, weet ze.
 
Terwijl zij vraagt naar mijn groenschakering, dringt de vergelijking met mijn vak zich aan me op. Gastvrijheid is als een kleur, een scala aan tinten maakt de beleving. Neem nou rood en violet, als deze kleuren voor gastvrijheid staan, dan vind ik daarin zoveel schakeringen dat ik nauwelijks nog kan beschrijven welke daarvan de onderdelen van gastvrijheid uitdrukken. Het zijn er te veel en voor het oplichten van de ene kleur, is een andere kleur verantwoordelijk. Dat maakt het definiëren van gastvrijheid complex.
 
Maar wat geldt voor kleur, geldt ook voor gastvrijheid: opgebouwd uit drie primaire elementen. Wat rood, blauw en geel zijn voor de wereld van kleur, is product, gedrag en omgeving voor gastvrijheid. Het PGO-model. Hoe die drie elementen op elkaar inwerken bepaalt de mate waarin de gast gastvrijheid ervaart.
 
De basis van alle beleving is echter de ondergrond en het materiaal. Mijn moeder besteedt er in haar schilderkunst veel aandacht aan. Op voorhand brengt ze vast reliëf aan, zodat ze geen dure verf hoeft te verkwisten. zorgt voor minder aan de bovenkant. De verf die ze kiest is er één met de beste pigmenten. Van marterhaar zijn haar kwasten en de schildersezel is in hoogte verstelbaar.  Je kunt ook naar de Action gaan, maar dat is niet haar keus.
 
Gastvrijheid vraagt dezelfde gedegen basis, maar een keuken voorzien van alle gemakken, goed materiaal om te kunnen werken en prachtige ingrediënten maken niet automatisch een gastvrijheidsbeleving. Er is nog zoiets als talent, kennis, kunde, smaakgevoel en vergeet het gedrag van de bediening niet. Gastvrijheid vraagt om kunstenaars met gevoel voor compositie en voor kleur.
 
En of bent ? Tja, over kunst, smaak en kleur valt niet te twisten.
 
Doe mij maar groen, het hele spectrum.