Sense of Hospitality

Leeuwarden-Friesland 2018

Wat houdt Friesland behalve fonteinen, evenementen en herinneringen over van een jaar Kulturele Hoofdstad? 
De horeca draait op volle toren, hotels zitten vol en buitenlandse media schrijven lovende stukken. LF2018 is één grote belevenis, maar wat is de betekenis? ‘De legacy’?

Ik denk aan een nieuw begrip als legacy voor LF2018, het ‘gastvrij bewustzijn’. Of in de Engelse legacy sfeer: Sense of Hospitality. Stel dat één van de extra opbrengsten van Kulturele Hoofdstad een gastvrij bewustzijn is. Dat Friezen ervaren en ontdekken wat de kracht van gastvrijheid is. Dat er een gastvrije sfeer ontstaat die in heel Friesland gevoeld wordt. Dit gastvrije bewustzijn zorgt voor rendement. Rendement in euro’s, maar ook rendement in werkplezier en positieve aandacht.

Bij duurzaamheid spreekt men van People, Planet en Profit. Voor mij hoort er een P bij: de P van Pneuma. De Pneuma, de spirit, het bewustzijn van Fryslân. Trots waren wij al, maar nu een ander soort trots, een fierheid waarmee wij een soort Calimero-gevoel van ons afgooien. Een gastvrij Fryslân waar de term rendement meer betekent dan keiharde euro’s. 

Een mienskip die ontdekt dat als je toeristen gastvrij bejegent ze volgend jaar weer terugkomen. Dat gastvrij zijn voor je medewerkers maakt dat ze langer en met plezier bij je werken. Dat gastvrije
ondernemers elkaar meer gunnen en samenwerken. 
‘Sense of place’ is dankzij Joop Mulder (Oerol) een ingeburgerd begrip. Sense of hospitality komt daarbij als reuze-bijdrage aan het welkome gevoel na 2018! 

Geesje Duursma
gastvrijheidseconoom