Werving en selectie: de 4 voordelen van speeddates

Geesje Duursma heeft een vaste blog op foodbrigade.nl. In onderstaande blog schrijft ze over de voordelen van het organiseren van speeddates in het wervings- en selectieproces.

Onze zoektocht naar een nieuwe fulltime kracht voor de bediening wilde niet vlotten. We hebben het daarom over een andere boeg gegooid. In plaats van lange gesprekken met slechts een aantal kandidaten hebben we gekozen voor speeddates. Dat heeft ons vier pluspunten opgeleverd.

Het werven van nieuw personeel kan tegenwoordig op vele manieren. De traditionele manier, waarbij iemand een lange motivatiebrief stuurt waarop een sollicitatiegesprek volgt van een uur, ligt voor de hand. Maar het kan tegenwoordig ook veel sneller.
We hebben voor deze sollicitatieprocedure gekozen voor speeddates. In de vacature hebben wij duidelijke voorwaarden gesteld. We wilden geen motivatiebrief ontvangen, alleen een cv sturen is voldoende. Uiteindelijk hebben wij 58 cv’s ontvangen. Hiervan hebben wij twaalf kandidaten uitgenodigd die tien minuten met ons hebben gesproken. Uiteraard wel met een kookwekker op tafel, want anders gaat de ‘speed’ eruit. De gesprekken heb ik samen met onze personeelsadviseur gevoerd en aan de hand van een aantal criteria, zoals een spontane uitstraling, ervaring en flexibiliteit, hebben we de drie beste kandidaten uitgenodigd om een dag mee te draaien.

De vier voordelen van speeddates:

  1. Tijdwinst in de voorbereiding. Je hoeft geen 58 brieven te lezen, die toch vaak op elkaar lijken.
     
  2. Je hebt meer keuze en dus meer kans op de perfecte match. We hebben twaalf kandidaten op één avond gesproken in plaats van drie à vier geselecteerde kandidaten voor een lang gesprek.
     
  3. Tijdwinst tijdens de gesprekken. De eerste twee à drie minuten zijn cruciaal voor een eerste indruk. Daar gaat een gesprek van een half uur niet veel aan veranderen. De werkgever en sollicitanten worden dus gedwongen om snel ter zake te komen.
     
  4. Het levert op social media veel positieve PR op. De vacature is op onze Facebookpagina meer dan 120 keer gedeeld. 
Uiteraard zit er aan speeddaten ook een nadeel. Ik heb 46 kandidaten, op basis van hun cv, niet uitgenodigd. De kans bestaat dat er nog een pareltje tussen zit, maar dat risico is niet anders bij andere procedures. Het belangrijkste resultaat is dat wij niet één maar twee nieuwe goede collega’s erbij hebben gekregen dankzij de speeddates.