Komt allen tezamen

Op mijn nachtkastje ligt het boek: 'Vergaderen, niet doen!' Wordt u, net als ik, ook blij van deze titel? Er zijn schattingen dat er voor € 60 miljard aan tijd vergaderd wordt. Vanuit commercieel oogpunt, als eigenaar van een horecabedrijf, ga zo door. Maar wat is het resultaat van al dit vergaderen?

Een raadslid vertelde dat er over elke euro uitgebreid vergaderd wordt. Waarop ik verzuchtte: het vergaderen alleen al kost meer. Er is een APP genaamd COMA (Cost Of Meeting App) die berekent wat de vergadering per seconde kost. Handig om voortaan het bespreken van de notulen te laten vervallen.

Is het u ook opgevallen dat mensen in vergaderingen vaak raar praten? U herkent het vast wel. De neuzen dezelfde kant op, synergie, de bal bij jou op het bord, punt op de horizon. Hoog tijd voor een spelletje ‘Bullshit Bingo’, waarschuwing: niet geschikt voor elke vergadering! (www.intermediair.nl)

Zo tegen het einde van het jaar is het tijd voor goede voornemens. Mijn goede voornemen? Ik ga minder vergaderen, afkicken. Beginnen met 50-50-50. De helft minder vergaderen, de vergadering voor de helft inkorten en met de helft van het gebruikelijk aantal deelnemers.

Wilt u ook stop-tips? Kijk eens op www.stopvergaderen.nu. Mail mij uw tips en ik plaats ze op deze website. Onder de inzenders verloot ik een heuse ‘stop vergaderen nu'-mok.

Belangrijkste vraag: ‘moet ik wel vergaderen?’ Als het dan toch moet, probeer dan eens een alternatieve setting en manier. Niet volgens een strakke agenda, maar op andere manieren. Noordoost Fryslân heeft genoeg bijzondere vergaderlocaties om met uw vergadering eens te experimenteren. Staande vergaderen, verkort een vergaderingfiks, en met wandelend vergaderen slaat u twee vliegen in één klap. Helemaal zonder agenda vergaderen vind ik niet verstandig, maar ánders kan het wel.

In deze kersttijd zingen wij uit volle borst ‘komt allen tezamen’. Dat moet nog steeds. Maar niet met een agenda, notulen en rondvraag. Maar met: netwerken, kennis delen, mensen ontmoeten, praten en luisteren.

Dus laat ook uw gezicht zien in 2015 bij interessante bijeenkomsten in Noordoost Fryslân, want vanuit huis of vanachter uw bureau roepen wat u niet goed vindt, gaat in ieder geval niks veranderen. Veel zitten te vergaderen is slecht voor de gezondheid, dus komend jaar ben ik meer ‘staande Dwaande’! 

Geesje Duursma schrijft regelmatig blogs als ambassadeur van Noordoost Fryslân voor de regiomarketingcampagne Dwaande. Kijk voor meer blogs op: www.dwaande.nl/weblog