4 tips om foodwaste direct aan te pakken

Geesje Duursma heeft een vaste blog op foodbrigade.nl. In onderstaande blog schrijft ze over het tegengaan van foodwaste.

Hoeveel eten wordt er bij jou in de zaak weggegooid? In het bijzonder eten dat eigenlijk nog eetbaar is? De 14 procent foodwaste geproduceerd door de horeca- en cateringbranche lijkt een fractie van de 42 procent die op rekening van huishoudens en consumenten komt. Toch gaat het hier om tonnen afval. Slecht voor het milieu, maar ook triest in een wereld waar zoveel mensen honger hebben.

Deze vier tips helpen:

1. De beste manier om de foodwaste te verminderen is: voorkomen dat het ontstaat. Cavagnaro & Kruif (2014) stellen dat maatregelen ‘pre-consumer’ (dus vanuit de keuken) de meeste winst opleveren. Hoe? Meer calculeren, porties afwegen en bijvoorbeeld eens kritisch kijken naar de bordgarnituurtjes/versiering.
2. Meten is weten, maar meten is ook doen. Maar hoe pak je die afvalberg aan? Net als het opeten van een olifant, hapje voor hapje. Wij kozen er met ons restaurant voor om eerst drie producten te gaan meten: worteltjes, frites en stokbrood. Het is teveel om al het afval te meten. Op die manier is niet te bepalen wat wel en niet werkt. Een eenvoudige meting: drie manden in de keuken (pre-consumer) en drie manden bij de afwas (post-consumer). Twee weken meten en alles in een spreadsheet. Zo gooien wij in ieder geval 600 kg van deze producten per jaar weg.
3. Kondig de meting aan. Ik zag een gedragsverandering bij de koks. Zo werd vaker het kleinere schaaltje gepakt, bij het afbakken van de stokbroden werd meer gerekend en ik zag dat er niet nodeloos te veel patat werd afgebakken. Je zou ook kunnen zeggen dat wij voorheen nog meer weggooiden.
4. Maak een potje waar de economische besparing in komt. Een pot voor nieuwe duurzame projecten of gewoon een gezellig (verantwoord) uitje. Waarom zouden je medewerkers bewuster aan de slag gaan met verspilling als alleen de portemonnee van de baas er beter van wordt?


Tot slot een handig ezelsbruggetje:

WAST€: Werkbaar, Aantrekkelijke doelen, Simpel, Tastbaar (inzichtelijk maken in kg’s/foodprint) en € .


Je kunt als een berg opkijken om aan de slag te gaan met foodwaste. Erover praten helpt al een beetje, maar uiteindelijk is het “doen”, anders wordt de berg niet kleiner.